Coroana lui Isus – Euphorbia milii ingrijirea si inmultirea florii Coroana lui Isus

Euphorbia Milii cunoscuta in unele zone ale tarii si sub denumirile de Cununa lui Hristos, Coroana lui Isus, Coroana cu spini, Planta lui Isus, Spinul lui Isus, este o planta decorativa de apartament foarte interesanta. A fost aclimatizata in tara noastra ca planta de interior din zonele calde ale Africii si face parte din categoria cactusi. In mediul natural se cunosc o diversitate de peste 2000 de specii, cele mai multe dezvolta tufe bogat ramificate cu tepi pe intreaga suprafata a tulpinii.

Euphorbia milii  descriere si aspect exterior – Aceasta planta decorativa are un aspect deosebit datorita tulpinilor ce cresc in manunchi din radacina, ca ulterior sa cunoasca o dezvoltare specifica. Tulpinile au aspect semilemnos si cresc arcuite in diferite directii. Pe intreaga suprafata a tulpinilor se observa tepi ascutiti si vigurosi printre care se dezvolta frunzulitele mic, in forma ovala, de un verde intens.

Ramurile au lungimi diferite, uneori atingand 90 – 100 cm. Din loc in loc pe tulpina sau in varful acesteia cresc flori mici, cu petale rotunde, grupate in manunchiuri. Culoarea acestora poate fi rosie, roz, galbena sau alba cu mijlocul galben, dar nu au parfum. – Recomandare: Specii de cactus usor de ingrijit – Inflorirea plantei are loc pe tot parcursul anului, cu perioade de pauza, in functie de cantitatea de lumina la care este expusa. Pentru a impiedica rasfirarea exagerata a ramurilor, acestea pot fi directionate prin prinderea delicata cu o fasie de material de un tutore.

Coroana lui Isus – Euphorbia milii ingrijirea si inmultirea florii Coroana lui Isus

Mentinuta astfel cel putin 6 luni, veti reusi sa-i orientati ramurile in sus. – Euphorbia milii  plantare si ingrijire – Floarea Coroana lui Isus este o planta putin pretentioasa si cum face parte din categoria catusilor este usor de ingrijit. Udarea se face saptamanal in timpul verii, iar in celelalte anotimpuri chiar la doua saptamani, dupa ce pamantul de la suprafata s-a uscat.

Este mare iubitoare de lumina, motiv pentru care poate fi asezata in balcoane luminoase, unde lumina soarelui este puternica in cea mai mare parte a zilei. Pe timp de iarna poate fi asezata in interior, dar langa o fereastra luminata de soare. Adesea in momentul in care este pusa in interior isi pierde frunzele, dar asta nu inseamna ca planta a murit. In acea perioada intra in repaos, cand trebuie udata si mai rar. Deja in lunile martie-aprilie va scoate buchetele de frunze noi, semn ca reintra in ciclul sau vegetativ.

Planta rezista la temperaturi scazute de circa. -5 grade, dar pentru perioade scurte. In general temperatura din incaperea in care se amplaseaza iarna sa se mentina intre 1-18 grade, dar umiditatea este importanta. Daca observati ca tulpinile sunt peste 30-35 cm, este indicat sa schimbati ghiveciul pentru ca radacina sa se dezvolte corespunzator.

Pamantul adecvat acestei plante este mranita 2/3 si pietris marunt 1/3 sau pamant de flori si nisip cu pietris pentru a se obtine o compozitie afanata ce se dreneaza natural. Aceasta operatiune se face o data la 2-3 ani, in functie de dezvoltarea plantei.   – Euphorbia milii – inmultire – Inmultirea Euphorbiei se face in lunile aprilie-mai. Daca doriti sa inmultiti planta, pregatiti un ghiveci cu dimensiuni reduse in care ati asezat compozitia de pamant: mranita si pietris marunt sau pamant de flori si nisip cu pietris marunt, in proportie de 2/3, respectiv 1/3.

Taiati o tulpinita tanara, care a ajuns la dimensiunea de 10-15 cm, sau varful din cea mai inalta si viguroasa tulpina. Lasati 1-2 zile sa se scurga de lichidul pe care il elimina si sa se cicatrizeze zona, dupa care il asezati in ghiveci udand din abundenta. In primele doua saptamani este bine sa udati mai des noua planta pentru a o ajuta sa-si formeze radacinile. Dupa aceasta perioada o udati saptamanal. Amplasati ghiveciul in spatii luminoase. O planta decorativa de acest tip traieste intre 50-70 de ani.

Boli si daunatori la cactus – Euphorbia milii – Euforbia este o planta rezistenta chiar si la perioade mai lungi fara sa fie udata. Nu este atacata de daunatori datorita sucului pe care il contine planta in tulpina. Caderea frunzelor este normala dupa un ciclu de viata al plantei.

Coroana lui Isus – Euphorbia milii ingrijirea si inmultirea florii Coroana lui Isus

Sursa – https://www.renovat.ro/euphorbia-milii-ingrijire-si-inmultire-floarea-coroana-lui-isus-p-1160/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s